Zamana Yenilmeyen Yenilenme Gereksinimi

Elektrik taahhüt sektörünün en önemli sıkıntılarından biri depolarında zaman içinde biriken ve envanteri oluşturulamayan malzemedir. Bedeli henüz malzeme işlenmeden ödenen, şantiye bitimiyle birlikte taahhütçünün deposuna kaldırılan bu malzemelerin firmaya verdiği zararlar hesaplanabilir. Ancak bu durumun oluşma sebepleri de oldukça önemli.

Gerek teknik ağırlığı yüksek ürünlerde gerekse mekanik ağırlığa sahip malzemelerin en önemli sıkıntısı modüler üretim tekniğiyle ilgili yatırımdan kaçınan üretici portresidir. Tabi üreticiyi de buna zorlamayan, bunu talep etmeyen ve vizyon sahibi üreticiyi korumak şöyle durdun deli ilan eden bir anlayışın kendi kendine zarar vermesi de kaçınılmaz kanımca.

Ülkemizin önde gelen firmalarından birinin deposunu temizleme çalışmalarına tanıklık ettiğimde çıkan malzemeler beni şaşırtmış ve üzmüştü. Zira depodan artık kullanılmasına izin verilmeyen malzemeler dahi çıkmıştı ve malzemelere oldukça yüksek bir meblağ ödendiğine de şüphe yoktu. Ancak deposunda bulunduğu halde firmayı aynı malzemeyi defalarca kullanmaya zorlayan koşullara bakmak gerekli.

O depodan çıkan malzemelerin bir kısmı saç ürünlerle ilgiliydi ki yaklaşık 25 yıldır saç malzeme işleme tekniğinde devrim diyebileceğimiz değişiklikler oluşmuş değil. Özellikle saç kanal ve aksesuarlarıyla ilgili meselenin masaya yatırılması gerekli. Zira üretim tekniğine yöneik yatırım yapılmaması bakın nelere mal oluyor.

Bu malzeme grubuyla ilgili kaplama şekline göre çok sık kullanılan iki kategoriden söz edebiliriz:

  1. Sıcakdaldırma
  2. Pregalvaniz

Saç kanalda 50likten 600mm kadar 7 farklı ölçü olduğunu düşünürsek sadece kanal bölümünde yükseklikler göz ardı edilerek 14 gruptan söz edilebilir. Üç çeşit yükseklik olduğuna kendimizi inandırırsak 42 çeşit malzeme bulunuyor. Bu 42 çeşidin kaplama kalınlığına göre bir arada kullanılmadığını söyleyebiliriz. Geri kalıyor 21 çeşit. Dolayısıyla 21 grup malzeme zaman zaman birbiriyle montaj ilişkisi kurmak gereksinimi yarattığında durum trajik olabiliyor.

Şantiyelerde tanık olmuşsunuzdur. L, T Ve dörtlü dönüş elemanları dağ gibi birikir bir köşede. Çünkü yüksekliklerine göre, ağız genişliklerine göre çoğu özel üretilmiştir. Sırası gelmiş bir malzemeyi seçmenin ve bulmanın zorlukları bir yana en küçük değişiklikte malzeme kullanılamaz hale gelmektedir. Yapılabilen en radikal çözüm malzemeyi kesip dönüştürmeye çalışmak… Ancak uygulamada yol açtığı aksaklıkların yanı sıra estetik sıkıntılara da yol açtığı için bu çözüm genellikle onaylanmıyor.

Özetle her biri özel olarak imal edilen, büyük bir alan işgal eden, ve uygulanması zor olan bu malzeme grubu firmaların depolarına girdiği zaman bir daha çıkamamaktadır. Çünkü başlarda tam olarak ölçülerin tutmaması sebebiyle kullanılamayan malzemeler zaman içerisinde depolardan çıkamamaktadır.

Modüler Üretim İhtiyacı:

Tüm bu sıkıntıların yaşanmasını engelleyecek basit tedbirlerin uygulamaya geçirilmesi çok önemli kazanımlara yol açabilir. Bunun için yapılabilecek en basit çözüm ortak aksesuar.

Modüler tasarımlarıyla öne çıkan Obo Bettermann firmasının KTS ürün grubu altında satışa çıkardığı sac kablo kanalları içinde dönüşle ilgili aksesuarlarının tasarım şekli dolayısıyla önemli avantajlar içerdiğine kuşku yok. Takma dağıtım elemanı olarak isimlendirilen malzemenin kullanım şekli ve avantajlarını maddeler halinde sıralamak avantajlı olacaktır:

  1. Takma dağıtım elamanı kanala herhangi bir noktadan ilave edilebilmektedir. Böylece montaj esnasında kanalın kesilip eklenmesini gerektiren durum ortadan kalkmaktadır. Bu durum tüm ölçüler için geçerlidir.
  2. Takma dağıtım elemanı farklı ölçülerde dönüş elemanları üretimini ve ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır. Böylece stoklama ve koruma konusundaki sıkıntı minimum düzeylere düşmektedir.
  3. Malzemenin taban sacı hariç her ölçüdeki aksesuarları birbirinin aynısıdır. Şantiyeden artan malzeme ilk projede kolaylıkla farklı ölçülere de adapte edilebilmektedir.
  4. Az yer tuttuğu ve demonte olduğu için özel bir kutuda korunabilmektedir. Bekleme sürecinde malzemenin korozif etkilerden korunması sağlanmaktadır.
  5. Montaj sırasında oluşan karmaşa ortadan kalkmaktadır.